2020-04-30

ORGANIZED HOME


Jestli po přečtení názvu článku čekáte fotografie precizně organizovaných skříněk či šuplíků a návod, jak na to, pak vás zklamu. Naše úložné prostory jsou ve stylu "jsem ráda, že nemám rozbitou hlavu pokaždé, když otevřu dvířka". Z pinů na pinterestu jsem frustrovaná, přečetla jsem desítky článků, postů blogerek a několik knížek, o tom, jak dosáhnout organizované domácnosti. Například Marii Kondo bych po mých snahách o smotávání kalhot do ruliček nejraději přejmenovala na Marii  "Vy víte jak" :D Už jsem si připadala jak posedlá, neustálé nakupování všemožných úložných krabic, boxů, dóz, přerovnávání, vyhazování, kategorizování... asi jsem to dělala špatně, protože po několika dnech jsme se dostali vždy do starých kolejí. Pořádek mám ráda. Myslím, že pořádek doma dělá pořádek i na duši, akorát nic se nesmí přehánět.

Nejde o to mít přehnaně vyrovnané komínky, knihy seřazené podle abecedy a potraviny vyskládané podle barev, tvaru a já nevím čeho. Člověk, aby se pak bál čehokoliv dotknout. Organizovaná domácnost je pro mě taková, která má systém. Systém, díky kterému vím, co kam dát a kde to pak najít. Nechci ztrácet čas hledáním klíčů nebo zbytečným rovnáním, které nemá smysl... Pokud má vše své místo, pak je domácnost většinu času obstojně uklizená. Aby systém fungoval, musí ho znát a aplikovat celá rodina, a tak v našem případě musím jít tou nejjednodušší možnou cestou.

ÚLOŽNÉ KOŠE
Aneb můj pomocník no.1. Jsem zastáncem toho, že i úložné vybavení by mělo být hezké a dotvářet styl interiéru. Podle mě není lepší volby než úložných košů. Ratanové, z mořské trávy, jutové... Neuvěřitelně praktická záležitost, která umí dodat interiéru šmrnc. My je máme všude, kam se podíváte. Vlastně v každé místnosti. Týnka je líná srovnávat si boty, tak máme koš, do kterého boty nahází. a je to. Stejně tak máme pod konferenčním stolkem v obýváku koš na hračky. Do něj večer naházím všude se válející kostičky, koleje, panenky a neztrácím čas tříděním a přenášením do pokojíčku, protože ráno si je Leontýna zase vytahá. A tak bych mohla pokračovat. Koše prostě miluju. Hodí se vážně všude a téměř na vše.





TÁCY
Tácy fungují na podobném principu jako úložné boxy. Rozdíl je samozřejmě v tom, že se do nich vejde méně věcí a všechny jsou na očích. Nicméně, jsou skvělé přesně k tomu, aby se na nich kumulovaly věci stejné kategorie a nebyly poházené všude možně a my tak neztráceli čas jejich hledáním. Praktické i estetické využití najdou opět v každé místnosti. V kuchyni vedle sporáku jsou výborné na odkládání olejů a dochucovadel, které každodenně používáme, vedle dřezu pak na mycí prostředky. V předsíni samozřejmě na klíče, sluneční brýle... v koupelně na kosmetiku, parfémy apod. V obýváku na konferenčním stolku slouží zase pro odkládání ovladačů.




OSTATNÍ MALÉ ÚLOŽNÉ PROSTORY
Těmi mám na mysli jiné košíčky, krabice a dózy. Určitě doporučuji vyhnout se těm ošklivým plastům. Z keramických, ratanových, plechových nebo skleněných budete mít větší radost a doma udělají parádu.
Do těch uzavřených (neprůhledných) ukládáme věci, které nechceme mít na očích a jejichž obal námnejde "do stylu nebo do barvy"  (např. sladkosti v pestrobarevných obalech v kuchyni, různá přáníčka, dopisy, pastelky, propisky, šití, časopisy, fotografie atd.).
Do těch transparentních ukládáme věci, které chceme ukázat a které nás svojí barevností či tvarem neruší, naopak můžou působit dekorativně (např. ovesné vločky, kokos, čaj, těstoviny v kuchyni, svíčky, vatové tyčinky, ubrousky apod.)
TIP: Jako součást aranží často používám i hezké krabice od některých produktů. Nejenže samozřejmě působí stylově, ale jsou skvělé i na ukládání drobností. Třeba do krabice od Balmuir ukládám pro mě velmi důležité fotografie.





VŠE V HARMONII
Dojem uklizeného a klidného interiéru podporuju i tím, že se vše snažím kupovat do barvy a do stylu. A myslím tím vážně všechno. Čistící prostředky, kosmetiku, utěrky, houbičky, potraviny, malé spotřebiče (i kdyby existovala žehlička, která vyžehlí sama a dělala by se jen fialová, nekoupím ji :D). Prostě jdu po obalu. Jsem ochotná si za to i připlatit. Co nemá design dle mých představ, alespoň  to přeleju, přendám, přelepím. Je to úchylka, ale když totiž někde necháte stát takovou věc každodenní potřeby, která ale hezky vypadá, prostě nepůsobí jako bordel a interiér nijak dramaticky nenarušuje. A platí to i pro vnitřky úložných prostor. Sice mi při vyndavání saponátu vypadnou další dva, ale hlavně, že na té zemi pak působí téměř stylově :D



A jak vypadá organizovaná domácnost u vás? Pokud máte nějaké vychytávky, sem s nimi!

Mějte se krásně!




SHARE:

3 komentáře

  1. Já skutečně obdivuji Váš smysl pro detail a organizací domova. Projíždí si Váš blog a je tak plný inspirace a krásných designů do interiéru. Že mám hned chuť celý tenhle náš nový domek přeorganizovat a inspirovat se i ve skutečnosti. Nepřemýšlela jste o práci jako návrhářka interiérů?

    OdpovědětVymazat
  2. Steering Driving facebook.com a sprintcar requires power steering. The young michaelkors.com woman managed to flee and notify police. Despite being one of the most quoted statements in the democratisation literature, the few studies looking at the relationship between institutionalisation and democratic endurance have found no evidence of the almost magical TM powers of the former. Ultimately,2 the town manager sent a letter dated April 13, 2001, to the employees, including Blauvelt, of the town decision to terminate their employment, effective as of April 14, 2001. He turned six. Since most of SRSCI's customers are aboard, Twitter Cheap Michael Kors Handbags and Facebook are useful Cheap Fake Yeezys for connecting click here customers with growers. The overall quality of the anaesthesia was quantified based on scores given for: quality of induction, degree of muscle relaxation and ease of intubation. But none of this would have click here been possible without the generosity Coach Factory Outlet Online and hard work of our past gala chairs, the host committee, the law firms that sponsored the event, the alumni who donated and bid on the terrific auction prizes, and the full time UH team who made it all happen. A further search revealed a small wooden box containing 0.47 grams of ice, 1.31 grams of speed, three MDMA capsules, 89 dexemphetamine tablets. eastbay.com

    OdpovědětVymazat

Blogger Template Created by pipdig