2018-12-14

MARBLE TABLE


Mramor mám, je-li použit v rozumné míře, v interiéru strašně ráda a už delší dobu jsem ho k nám chtěla nějak "dostat". Jenže, když jde o cokoliv, co mám vybrat pro sebe [v tomto případě chápej k nám domů], jsem neskutečně nerozhodná a pro mě jinak typické "beranovské" vlastnosti utichají. Takže po téměř dvouletém procesu ujišťování se na Pinterestu, že tu mramorovou desku prostě musím mít, ji, jak vidíte, máme. Tak se o tu radost s vámi samozřejmě musím podělit :)

Mramor je materiál, který buď milujete, nebo nesnášíte. Někomu přijde studený, někomu luxusní, někomu kýčovitý, pro někoho je to největší stylovka a pro jiného je to materiál vhodný pouze na hřbitov. Podle mě vždy záleží na tom, v jaké míře je použit, jak zapadá do kontextu bydlení, jakou má kresbu a barevnost.

Stolní desku, která přišla na podnoží konferenčního stolku Tray od Hay, jsme nechali vyrobit v kamenictví na míru. Dostali jsme na výběr z několika druhů mramorů, a to pravých i umělých. Výhodou umělých je zejména praktičnost - na rozdíl od pravého mramoru to není savý materiál, proto se vám nestane, že ráno na stolku najdete červený kruh od vína. Ale, i když to na první pohled nepoznáte, pořád je to napodobenina. Takže i přes upozornění na náročnější údržbu jsme šli do toho pravého. Chtěla jsem, aby deska působila jemně, takže volba bílého mramoru byla jasná. Samožřejmě bílých mramorů je více a liší se zejména kresbou. Jak jen popsat tu, co jsem vybrala - je šedá, středně hustá a taková rozpitá :D.. zkrátka nepusobí tak násilně. Napříkad některé kresby vypadají jako pavučiny nebo jako praskliny skla - ty vyniknou spíše na velké ploše. Ta "naše" kresba je vhodná i pro menší plochy, jako právě stolní deska či kuchyňské prkýnko. Takže to je taky důležitá věc, na kterou při výběru myslet! V kamenictví desku naleštili, napenetrovali a zabrousili hrany. Jak to bude s červenými kruhy od vína ukáže čas...to vám pak třeba připravím článek o údržbě ;).

Abych shrnula své dojmy - v tomto konkrétním případě, tedy stolní leštěné desce o ploše 60x60 cm, v bílém provedení s jemnou, šedou kresbou, působí mramor příjemně, elegantně, až luxusně (ale ne přehnaně honosně). Stolek je po této "mramorové" renovaci naším originálním (nikdo nikdy nebude mít stejný výřez:)) a nadčasovým kouskem.










Pokud se mramoru bojíte, zkuste ho na doplňcích a v menší ploše. Dneska je toho všude plno (prkýnka, podnosy, podtácky, dózy, podstavce lamp...). Vždy vybírejte s citem a myslete na to, že i tady platí - méně je více. Jinak bude vypadat podtácek z pravého mramoru a jinak mramorový potisk na polyesterovém polštářku (brrr!). Chápeme se, ne ;)

Užijte si víkend a brzy zase pa!




SHARE:

1 komentář

Blogger Template Created by pipdig