2017-12-02

CHRISTMAS IN THE AIR


Mám pocit, že každý rok letí rychleji a rychleji... zítra už tu máme první adventní neděli, neuvěřitelné! Na mě vánoční atmosféra přichází s první vánoční reklamou, tedy už někdy koncem září :D (přijde to jen mně nebo do obchodů přichází Vánoce každým rokem dřív??) Takže u nás k dokonalému x-ygge (vánoční hygge) chybí už jen stromeček, ale pokud na vás ještě nedýchla nálada nejkouzelnějšího období v roce, dneska pro vás mám pár "nalaďovačů", které na mě vždycky zafungují.  Předem upozorňuju, že úplně nezapadají do konceptu skandinávského minimalismu, ale kdy jindy se trochu utrhnout a užít si i trochu té kýčovitosti, hm? :) 

Červená
Ano, i já mám Vánoce spojené s červenou. Možná proto, že doma máma Vánoce vždy ladila do červené, možná proto, že je to symbolická vánoční barva v obchodních domech, reklamách a filmech. Takže něco v červené u nás nesmí chybět. Ale! Kdo zná film Prázdniny, musí to být vánoční červená, ne krvavá červená :D a nesmí jí být moc. Červenou deku nebo polštář byste u nás nenašli, za to červená pyžamka, stužky nebo třeba kychyňské chňapky ano (a je to venku :D) 

Vánoční hrneček + "mňamy" nápoj
Na hrnečky jsem ujetá normálně, takže i toto období vyžaduje svůj kousek. Do něj nějakou horkou čokoládu, kakao nebo ochucenou kávu (nejraději mám kokos), klišovitě s tím zalézt pod deku, pustit Sinatru a jen tak vychutnávat, joo, to já můžu. Letos jsem "konečně" vyzkoušela mini marshmallow do kakaa a teda řeknu vám, že fakt nechápu, co na té teplem rozblemcané hmotě ty Amíci mají? Nevím jestli je horší tohle nebo cucek, fakt. Pěkný na fotku, ale za mě tohle ne. Když už vylepšovat kakao, tak zmrzkou, šlehačkou (ale rozhodně ne tou ve spreji) nebo chilli, mňam!


Vánoční filmy
Když už jsme u toho zalézání pod teplou deku, k tomu patří i pustit si nějaký pěkný vánoční film. A nejlíp ty právé klišovité americké komerčárny! Výčtů těch, které nesmí chybět, vygooglíte pod heslem "top christmas movies" nespočet. Mými každoročními favority jsou samozřejmě Prázdniny, Láska nebeská, cokoliv s Timem Allenem, série Sám doma, Kdopak to mluví 3, Polární expres, Vánoční skřítek, Vánoční prázdniny, Vánoční koleda a Grinch. Na Štědrý den pak nesmí chybět naše krásná česká Popelka. To by bylo, aby z nich na vás ta atmosféra nedýchla :)

Vše, co svítí
Světýlka, lucerny, svíčky. Kamkoliv a hlavně velké množství. Než já to vždycky všechno před spaním pozhasínám 🙈


Sněhová koule
Když už, bohužel, nesněží venku, tak si alespoň zatřepu sněžítkem. A jako dekorace nám nikdy nesmí chybět. Letos jsem ulovila jedno kouzelné od Green Gate. Je v něm houpací koník a pohled na něj vykouzlí úsměv na tváři nejen mně, ale taky Leontýně, což mu dává další rozměr  


Nostalgická dekorace
Vánoce jsou nostalgické období a můžeme se tomu bránit jak chceme. Já mám v tomhle období potřebu vracet se na místa, kde jsem prožila něco pěkného, vystavovat více fotek a připomínat si tak krásné okamžiky, obklopovat se věcmi nebo obnovat tradice, které mi připomínají dětství. A čím jsem starší, tím tato potřeba narůstá. 


Vůně
Skořice, vanilka, kokos, hřebíček, jehličí, purpura, ale i mandarinka. Ať už je to vůně linoucí se z trouby při pečení cukroví nebo zapálená svíčka, patří u mě k dotvoření té správné vánoční atmosféry. Jednotlivé vůně mám spojené s různými vzpomínkami. Stačí zapálit mou oblíbenou citrusovou svíčku a vybaví se mi, jak jsme s manželem zdobili náš první stromeček. Kouř z františka mi zase připomene, jak jsme se ségrou netrpělivě vyhlíželi Ježíška, zatímco máma s tátou připravovali salát... stačí přičichnout a nálada je tady!


Vánoční procházka, trhy, nákupy
To na mě funguje zaručeně. I když fakt nesnášim lidi :D, zvlášť když se jich hodně zdržuje na jednom místě, během Vánoc jsem tolerantnější a vlastně si ty davy užívám (jen se kvůli nadávkám sotva nadechnu :D). Ale to kouzlo, když se procházíte vyzdobeným městem, ty světýlka, vůně svařáku, vůně čerstvého zimního vzduchu (to samozřejmě neplatí pro nákupáky:)), koledy znějící jako podkres z obchodů... já to mám i přes ty davy nervních nakupujících ráda. A když se mi k tomu ještě podaří sehnat něco pěkného pro moje drahé, pak je to naprostá vánoční spokojenost :)


Tak snad jsem na vás alespoň trochu té vánoční atmošky přenesla. Případně dejte vědět, co zaručeně naladí vás, ráda se nechám inspirovat ;)

Užívejte!



SHARE:

1 komentář

  1. Miluji Vánoce a všechny tyto věci kolem nich :) Moc hezky sepsaný článek.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Blogger Template Created by pipdig